Sabtu, 21 Mei 2011

Ceritera pasai MU la plak

1. MU dijangkakan akan mendapat durian runtuh dari UEFA hasil saingan dalam UCL musim ini. dikatakan MU bakal memperoleh sekitar 70 juta pound merangkumi hadiah bagi prestasi dalam UCL dari peringkat kumpulan sehinggalah perlawanan akhir, hak penyiaran tv serta keuntungan kutipan tiket setiap kali beraksi di halaman sendiri. jika pun MU gagal menewaskan barcelona dalam perlawanan akhir UCL nanti, MU akan menerima sekurang2nya 65 juta pound.

2. pada musim ini, MU dikhabarkan akan membelanjakan lebih 60 juta pound untuk mendapatkan pemain2 baru bagi menyarung jersi MU pada musim hadapan memandangkan SAF ingin membuat perubahan dalam skuad kerana persaraan beberapa pemain2 senior selain kemungkinan penjualan beberapa pemain dan penamatan kontrak. VDS akan mengikut jejak langkah neville yang akan bersara pada hujung musim ini manakala scholes sedang dalam situasi 50-50 untuk menyambung kontraknya bersama MU. owen pula berkemungkinan tidak akan disambungkan kontrak. 

3. walaupun dikatakan SAF hanya ingin mendapatkan 3 pemain pada musim panas ini, namun, antara pemain2 yang dikaitkan dengan perpindahan ke MU pada musim hadapan adalah seperti:

ashley young: pemain sayap aston villa ini menjadi buruan beberapa kelab termasuk MU yang cuba mendapatkannya pada bulan januari lepas. namun, MU akan menghadapi saingan sengit daripada liverpool yang kini sedang mencari pemain sayap kiri.

karim benzema: penyerang yang menjadi sasaran MU dua musim lepas. oleh kerana harga yang diminta oleh lyon terlalu tinggi, MU gagal menyaingi real madrid sekaligus terlepas untuk mendapatkan benzema. namun, kegagalan benzema untuk menyinar di real madrid serta minat MU yang masih ada terhadapnya, kemungkinan MU mampu mendapatkan benzema dengan harga yang lebih murah iaitu sekitar 20 juta pound.

wesley sneijder: MU menjadikan sneijder sebagai sasaran utama untuk menguatkan barisan tengah MU musim hadapan setelah mengalami beberapa kelemahan  ketara. yuran perpindahan dikatakan sekitar 30 juta pound.

phil jones: bermain dengan begitu baik ketika blackburn rovers menentang MU baru2 ini. pemain pertahanan yang sedang meningkat naik kerana mempunyai bakat dan potensi. selain MU, arsenal dan chelsea turut dikaitkan dengan jones.

david de gea: diberitakan tawaran 16 juta pound MU telahpun diterima oleh atletico madrid. de gea dilihat sebagai pengganti kepada VDS namun sebilangan peminat bola sepak meragui kemampuannya untuk menjadi penjaga gol utama MU kerana usianya masih lagi muda.

marek hamsik: merupakan pilihan lain jika MU gagal mendapatkan sneijder dari inter milan. hamsik merupakan playmaker bagi napoli dan tampak sesuai untuk menyarung jersi MU pada harga yang lebih murah berbanding sneijder.

jack rodwell: sepertimana jones, rodwell merupakan antara pemain muda england yang berbakat dan pastinya telah dipantau untuk sekian lama oleh MU.

raphael varane: pemain pertahanan perancis yang berusia 18 tahun ini bakal menjadi rebutan antara MU dan beberapa kelab lain seperti juventus dan borussia dortmund. kelabnya, lens dikatakan meminta 10 juta pound untuk melepaskan varane, namun MU dikhabarkan bersedia untuk menawarkan 8 juta pound sahaja. tetapi rundingan MU dengan lens masih lagi dijalankan.

4. MU mempunyai 2 perlawanan sahaja lagi sebelum bertemu dengan barcelona. dua perlawanan tersebut adalah perlawanan terakhir BPL menentang blackpool dan perlawanan testimonial meraikan persaraan gary neville. beberapa pemain utama MU seperti rooney dan ferdinand berkata mereka harus beraksi dalam kedua2 perlawanan tersebut bagi mengekalkan momentum dan kecergasan bagi menghadapi barcelona. selain itu, timbul isu mengatakan MU akan membariskan bukan pemain utama bagi menentang blackpool sekaligus menyebabkan beberapa pengurus kelab yang berada di zon penyingkiran seperti birmingham, wolves, blackburn bimbang dengan keadaan tersebut.

5. nani dan chicharito masing2 menerima anugerah di peringkat kelab setelah memperoleh undian yang banyak daripada pemain2 dan peminat2 MU. nani telah memperoleh anugerah "player's player of the year" kerana pada musim ini, nani telah memberikan prestasi yang memberangsangkan dengan menyumbangkan 10 gol dan 18 assist iaitu terbanyak dalam saingan BPL. manakala chicharito pula diberikan anugerah "sir matt busby player of the year" kerana gol2nya banyak membantu MU untuk menjuarai BPL musim ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan