Khamis, 28 November 2013

Review: MU vs Bayer Leverkusen (UCL)


Keputusan perlawanan:

MANCHESTER UNITED 5
Valencia 22'
Spahic 30' (o.g.)

Evans 65'
Smalling 77'
Nani 88'

BAYER LEVERKUSEN 0Pemain terbaik perlawanan:

WAYNE ROONEY


Kesebelasan utama MU:


Pertukaran pemain:

Buttner >> Evra
Anderson >> Rooney
Young >> Valencia


Ulasan perlawanan:

MU melangkah ke pusingan kalah mati UCL dengan cukup bergaya apabila memperoleh kemenangan besar 5-0 ke atas Bayer Leverkusen (BL) dalam perlawanan yang berlangsung di Jerman. Ketiadaan beberapa pemain utama seperti RVP, Vidic, Rafael dan Carrick dilihat tidak menjejaskan tumpuan MU bagi mengutip tiga mata penuh sekaligus mengukuhkan cengkaman sebagai pendahulu kumpulan A.

Rooney tidak dapat disangkal lagi untuk ditabalkan selaku pemain terbaik perlawanan apabila membantu MU untuk menghasilkan empat dari lima gol MU. Bertindak selaku penyerang utama MU, Rooney bijak memainkan peranannya dalam mengucar-kacirkan pertahanan BL di samping mendapatkan bantuan dan sokongan secukupnya dari Kagawa yang turut beraksi cemerlang.

Pujian juga harus dihamburkan kepada Giggs yang bermain baik berpasangan dengan Jones di bahagian tengah MU. Sekali lagi, Jones menunjukkan permainan yang cukup mantap dalam mengekang asakan dan pergerakan pemain BL seterusnya membolehkan MU menguasai kawasan tengah padang dan ini memberikan laluan kepada Giggs untuk menggerakan serangan MU.

MU membuka jaringan apabila menerusi satu serangan balas yang dimulakan oleh Kagawa. Hantaran lintang Rooney ke dalam kotak penalti BL gagal ditanduk oleh Kagawa tetapi berjaya disambut dengan baik oleh Valencia yang mudah menolak masuk bola ke dalam gawang BL. 

Kekasaran pertahanan BL ke atas Kagawa membolehkan pengadil perlawanan menghadiahkan sepakan percuma kepada MU. Rooney mengambil sepakan percuma tersebut dengan lencongan dan ketinggian bola yang cukup baik menyebabkan pertahanan BL menanduk masuk bola ke dalam gawang sendiri sekaligus memberikan gol kedua MU.

Dua gol yang dijaringkan MU dalam separuh masa pertama dilihat telah melemahkan semangat BL untuk bangkit bagi memberikan cabaran. Separuh masa kedua menyaksikan MU menguasai permainan dan berusaha untuk menambahkan jaringan.

Menerusi sepakan sudut oleh Giggs, Rooney bijak untuk mencari ruang kosong bagi menerima bola sebelum cuba merembat masuk bola tetapi berjaya ditampan oleh penjaga gol BL. Namun, Evans pantas menyambar peluang terbuka untuk mudah menewaskan penjaga gol BL bagi meledakkan gol ketiga MU.

Rooney terus menunjukkan kecemerlangannya apabila pandai mengelirukan pertahanan BL dengan berada di posisi baik dalam kotak penalti. Rooney kemudiannya membuat umpanan cantik kepada Smalling yang berada keseorangan di hadapan pintu gol BL untuk mudah menjaringkan gol keempat MU.

Dengan kelebihan selesa, DM membuat pertukaran pemain dengan mengeluarkan Rooney, Valencia dan Evra dan menggantikan mereka dengan Anderson, Young dan Buttner. Anderson menampakkan impak dalam menggerakkan serangan tetapi percubaan lemahnya gagal menepati sasaran.

Dengan dua hari sahaja lagi untuk ulang tahun kelahiran ke-40, jelas tidak menghalang Giggs untuk memastikan MU memperoleh kemenangan besar di eropah apabila membuat umpanan menarik kepada Nani yang bijak melepasi perangkap offside BL. Nani dengan tenang menggelecek penjaga gol BL sebelum melengkapkan gol kelima MU.

Persembahan MU awal pagi tadi ternyata amat memberangsangkan. Selain meneruskan rekod tanpa kalah dalam semua pertandingan, MU berjaya menafikan cabaran BL yang dilihat agak kuat sebelum perlawanan berlangsung. Ini adalah kerana BL belum pernah tewas dalam lapan perlawanan UCL di halaman sendiri. Jadi, kemenangan MU ini seharusnya menjadi pemangkin semangat untuk terus menampilkan persembahan yang lebih bertenaga terutamanya dalam saingan BPL.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan