Rabu, 11 Disember 2013

Review: MU vs Shakhtar Donetsk (UCL)


Keputusan perlawanan:

MANCHESTER UNITED 1
Jones 67'

SHAKHTAR DONETSK 0Pemain terbaik perlawanan:

PHIL JONES


Kesebelasan utama MU:


Pertukaran pemain:

Cleverley >> Giggs
RVP >> Young
Valencia >> Buttner


Ulasan perlawanan:

MU akhirnya mengecapi kemenangan dalam semua pertandingan apabila mencatatkan kemenangan tipis 1-0 ke atas kelab Ukraine, Shakhtar Donetsk (SD) dalam perlawanan terakhir kumpulan A dalam saingan UCL. Ini sekaligus memberikan sedikit kelegaan buat MU apabila berjaya mengelakkan kekalahan kali ketiga berturut-turut di OT.

Selain menjaringkan gol kemenangan buat MU, Jones sememangnya layak untuk ditabalkan sebagai pemain terbaik perlawanan apabila menampilkan persembahan yang cukup bertenaga di bahagian tengah MU. Bukan sahaja tugas defensif dilaksanakan dengan berkesan, malah Jones bermain dengan baik adlam membantu serangan MU.

MU berhadapan kesukaran sebaik sahaja perlawanan bermula apabila SD mempamerkan corak permainan mudah dan pantas sekaligus menyebabkan MU terpaksa bertahan terlalu ke bawah. Keadaan ini menyukarkan Rooney untuk menggerakkan serangan MU selain tiada bantuan secukupnya daripada Kagawa.

Separuh masa pertama menyaksikan MU lebih berusaha menangani asakan SD dan cuba menguasai kawasan tengah padang. Walaubagaimanapun, MU beberapa kali membuat serangan ke arah pintu gol SD tetapi gagal membocori kekentalan benteng pertahanan SD.

MU bermula sedikit baik pada separuh masa kedua apabila mula menampilkan corak permainan yang lebih kemas. Namun, ianya masih belum memadai untuk benar-benar menggempurkan pintu gol SD. Jadi, DM membuat pertukaran dengan memasukkan Cleverley dan RVP bagi menggantikan Giggs dan Young.

Keputusan tersebut memberikan kesan yang positif apabila Rooney bergerak ke belakang ke kawasan tengah padang dan ini mengubahkan corak permainan MU. Hasilnya, menerusi sepakan sudut yang diambil oleh RVP tepat kepada Jones yang kemudiannya membuat rembatan deras menewaskan penjaga gol SD bagi gol tunggal perlawanan.

MU beruasah menambahkan jaringan tetapi kegagalan melakukan serangan yang kemas menyaksikan MU terpaksa bertahan sehingga wisel penamat dibunyikan. Kemenangan awal pagi tadi membolehkan MU mengumpulkan 14 mata dan tidak pernah tewas dalam peringkat kumpulan sekaligus menjadi juara kumpulan A. Selain itu, kemenangan tersebut sedikit sebanyak mengurangkan kegusaran setelah prestasi MU tidak begitu memberangsangkan sebelum ini.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan